O martinovanju

Vinska trta igra v naših krajih že stoletja pomembno vlogo. Daje značilen pečat izgledu naše krajine, daje kruh številnim vinogradnikom, privablja v naše kraje veliko ljudi in ponaša ime Ormoža v svet. Praznovanje Sv. Martina ni samo del bogatega etnološkega izročila naših krajev, ampak ima mnogo širši pomen. V teh dneh naši kraji oživijo in vinogradniki se te dni veselijo polnih kleti in pridelka, za katerega so se trudili skozi leto. Takrat po naših gričih zadoni vesela pesem in v kleteh se okušajo mlada vina.

Martinovanje je tako z leti preraslo v najpomembnejši turistični dogodek v naši občini.

Letošnje martinovanje se bo v glavnem odvijalo na Kerenčičevem trgu v mestu Ormož, v Martinovem šotoru (lokacija bivše “stare komunale), v bivši trgovini Tima in na ostalih znanih tradicionalnih lokacijah (muzej, vinska klet, knjižnica, Mladinski center). Tekmovanje godb za pokal Ivana Štucla bo potekalo v športni dvorani na Hardeku, pred tem pa se nam bodo predstavili s skupnimi skladbami na Kerenčičevem trgu.

Prvo dejanje Martinovanja 2016 se bo izvedlo v prvih dneh novembra v Podgorcih, kjer je potekalo ocenjevanje špricarjev in mladih vin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uradni del se bo v petek ob 15.30 nadaljeval z uradno otvoritvijo Martinovanja v Martinovem šotoru. Ob 16.00 pa bomo v beli dvorani Grajske pristave imeli slavnostno razglasitev zmagovalcev turnirja  za  naj špricar, za mlado vino 2016. Vsi ljubitelji umetnosti, pa si bodo lahko oko napasli na odprtju razstave iz likovno literarne kolonije »Malek 2016«. 

Obiskovalci bodo v petek imeli možnost okušati dobrote naših gospodinj in vinogradnikov. V petek ob 10.00 uri  bo potekala otvoritev že tradicionalne razstave »Pridnih rok«, ki jo vsako leto zavzeto pripravlja Društvo kmečkih žena Ormož. Na razstavi pa bodo predstavljene tudi najboljše ocenjene potice. Istočasno bo v potekal Festival vin, kjer bo možnost poskusiti najbolje ocenjena vina in ostala vina naših vinogradnikov.

Vinsko kulinarična doživetja bodo na voljo tudi drugi dan, torej v soboto 12.11.2016.

DSC_5845DSC_5910 DSC_5844

 Popoldne ob 14.oo bo tradicionalni prikaz krsta mošta, ves čas pa bo veselo tudi v Martinovem šotoru.  Zvečer pa bodo šotor razgreli rokerji RIBLJA ČORBA s predskupino. 

Rezultat iskanja slik za riblja čorba

 

V soboto, 12.11. bodo naše mesto zbudile skupne koračnice vseh godb ob 10.oo.

Kot NOVOST letošnjega Martinovanja ponujamo obiskovalcem 1. tekmovanje v kuhanju najboljšega prleškega piskra. Dogajanje se bo nadaljevalo v športni dvorani na Hardeku, saj bodo tam potekalo  že 21. Srečanje godb za pokal Vinka Štrucla v organizaciji JSKD Ormož in Glasbene Šole Ormož

Tekovanje godb

Ponovno bodo letos turistična društva iz občine pripravila šaljiv prikaz vinogradniških običajev “Jaz pa v gorice grem”, ki mu bo sledil krst mošta. Ves čas pa bo na voljo ogled festivala vin in razstave pridnih rok. Za zaključek Martinovanja pa smo prihranili enega izmed trenutno najbolj zaželjenih narodno zabavnih ansamblov – GADI.

Rezultat iskanja slik za GADI DSC_6059

 

 Ne smemo pa pozabiti na tradicionalni Martinov sejem po ormoških ulicah v petek, 11.11.2016 in Martinove tržnice oba dneva, ki se bosta odvijala na Kerenčičevem trdu. Tam se bodo poleg razstavljavcev, ki predstavljajo razne obrtni na našem koncu  predstavljali tudi domači rokodelci kot so izdelovalke nakita, lončarji, izdelki iz lesa, praktični izdelki za vsak dan. Ker pa je pri nas vsako leto več kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilo dejavnostjo na kmetiji, boste na tržnici lahko tudi našli tipično prleško domačo hrano, kot so meso iz tunke, zobl, sire in tudi kvasenice, na voljo bo tudi sadni kruh. Na stojnicah se bodo predstavljala tudi turistična društva iz občine.

  Martinova tržnica Sejem KOVITO DSC_6183DSC_6186

 

Tudi letos nismo pozabili na naše najmlajše, za njih smo pripravili ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale v petek ob 14.oo in v soboto ob 9.00 in ob 14.00. Delavnice bodo pripravili knjižnica Franca Ksavra Ormož, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož – enota Ormož in Mladinski center Ormož.

Za ostale obiskovalce pa smo pripravili vodene oglede gradu in Grajske pristave Ormož (možno si je ogledati tudi grad Velika Nedelja), po predhodni najavi  si boste lahko ogledali eno največjih in najsodobnejših kleti v Sloveniji, klet P&F Jeruzalem Ormož

Za tiste, ki pa radi pešačijo, pa naše Planinsko društvo Maks Meško Ormož v soboto organizira tradicionalni letos  že 13. Martinov pohod med ormoškimi goricami.

Ker je v Martinovanje v Ormožu vključenih veliko zanimivih in različnih prireditev, smo prepričani, da vas bo zanimalo obiskati naše kraje v tem času, da tudi vi doživite delček veselja ob nastanku mladega vina. Zato vas vabimo, da se ga udeležite. Veseli bomo Vašega obiska.

Glavni Organizator prireditve je Občina Ormož v sodelovanju s Javno razvojno agencijo Občine Ormož in TIC-em Ormož in Prostovoljno gasilsko društvo Ormož. 

ORMOŽ: 

Lega

ob jezeru, ob reki, na podeželju

Klima

Število sončnih dni na leto : 250

Dostopnost do kraja

Avtomobilski promet: Ormož je dostopen iz Ljubljane (157 km), Maribora (48 km), Ptuja (23 km), Gornje Radgone (60 km), Murske Sobote (43 km), Radencev (35), Ljutomera (20 km) ter Čakovca (20 km), Varaždina (21 km) in Zagreba (116) s Hrvaške strani. Iz Ormoža do Graza je 113 km, do Budimpešte pa 280 km.

Železniški promet: Redne povezave z naslednjimi kraji:
Ljubljana, Ptuj, Pragersko, Maribor, Celje, Murska Sobota, Hodoš, Središče ob Dravi, Čakovec, Benetke, Budimpešta

Avtobusni promet: Redne avtobusne povezave do naslednjih krajev:
Gornja Radgona, Kog skozi Središče ob Dravi, Kog skozi Miklavž pri Ormožu, Lahonci, Ljutomer skozi Miklavž pri Ormožu, Ljutomer skozi Jeruzalem, Ljutomer skozi Ivanjkovci, Maribor, Munchen, Stuttgart, Podgorci, Ptuj skozi Gorišnico, Ptuj skozi Losigovce, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž skozi Spodnje Ključarovce, Sveti Tomaž skozi Pršetince

Letalski promet: Letališče Brnik (180 km), Letališče Maribor (60 km)