Martinovi izleti

1. Martinov izlet

Naše druženje pričnemo v Veliki Nedelji kjer si bomo ogledali Velikonedeljski grad in cerkev sv. Trojice, ki sta last nemškega viteškega reda. Cerkev se ponaša z najstarejšim krstilnikom na slovenskem, v gradu pa se bomo spoznali z zgodovino Velike Nedelje in si ogledali etnološko zbirko.

velika nedelja 14175_550533001640112_1445669242_n jeruzalem2

Pot nas bo vodila v več kot 100 let staro oljarno v Središču ob Dravi – ogledali si bomo proizvodnjo ter poskusili specialitete z bučnim oljem. Vožnjo bomo nadaljevali po vinski cesti, kjer si bomo ogledali tudi znano romarsko cerkev Žalostne Matere božje, katero so zaznamovali križarji in njen kraj poimenovali Jeruzalem (prosto za kavico ali sladico).

Pot nadaljujemo po deželi šipona, kjer v 400 let stari zidanici Malek pokusimo vrhunska bela vina, ki so zelo aromatična in sveža ter vsebujejo malo kislin.

malek29383_550533458306733_1664644247_n

Počasi se odpravimo v Ormož, kjer si bomo Martinovanje v Ormožu in se Martinovem šotoru okrepčali z obilnim Martinovim kosilom, kateremu še sledi krst mošta na šaljivi način.

Čas trajanja: min. 5-6 ur

2. Martinov izlet 

Z lastnim prevozom prispete v Ormož, kjer vas bo počakal lokalni turistični vodnik. Skupaj se odpeljemo v Središče ob Dravi, kjer si bomo ogledali Martinov program in poskusili dobrote na stojnicah. Nato se bomo odpravili proti oljarni v istem kraju, kjer nam bodo predstavili proizvodnjo bučnega olja, okusili bomo lahko tudi nekaj izdelkov iz olja, ter si ga lahko kaj kupili za domov.

430659_550533098306769_755859122_n   temnar

Sledila bo vožnja do kraja Jeruzalem, kjer bomo obiskali znano romarsko cerkev Žalostne Matere božje, katero so zaznamovali križarji. Nedaleč od Jeruzalema nam v oko pade mogočna stavba, Dvorec Temnar, tam bomo pokusili vrhunska bela vina ter si ogledali stavbo z največjo prešo v okolici in klet z mogočnimi lesenimi sodi.

d800-90DSC_6065

Naš izlet bomo končali z vrnitvijo v Ormož, kjer si bomo ogledali razstavo pridnih rok, rokodelsko in vinsko tržnice ter kulturni program na temo martinovanja. Sami pa se lahko sprehodite po mestu Ormož. Sledi kosilo na turistični kmetiji ali v gostišču, kjer si bomo privoščili Martinovo pojedino.

Čas trajanja: min 5-6 ur

 

3.Martinov izlet

Lokalni vodnik vas bo počakal pred Ormoškim gradom in prenovljeno grajsko pristavo, kjer si bomo ogledali zgodovinsko in arheološko zbirko.

1326438847_Pristava_Ormoz3-500x332Rezultat iskanja slik za glavinič vino z vrha

Pot nas popelje po deželi šipona, ki je poleg laškega in renskega rizlinga najbolj zastopana sorta naših vinogradov. Najprej se bomo ustavili pri enem izmed lokalnih ponudnikov degustacij vin. Pot bomo nadaljevali do Jeruzalema, kjer bomo imeli postanek za kavo in se bomo okrepčali s prleško gibanico. Iz vinskih gričev se počasi spustimo na dravsko ravnico in se ustavimo v več kot 100 let stari oljarni v Središču ob Dravi, kjer bomo poskusili specialitete z bučnim oljem ter si ogledali njihovo proizvodnjo.

oljarnmartinovo kosilo

Polni novih vtisov se odpravimo v Ormož, kjer si bomo ogledali prireditve ob Martinovanju in se v Martinovem šotoru okrepčali z obilnim Martinovim kosilom, kateremu še sledi krst mošta na šaljivi način.

Čas trajanja: min. 4-5 ur

4. Martinov izlet

Izlet pričnemo v Ormožu.  V Ormoškem gradu in Grajski pristavi si bomo ogledali zgodovinsko in arheološko zbirko.

1326438847_Pristava_Ormoz3-500x332malek

Vožnjo bomo nadaljevali po najlepši vinsko-turistični cesti – po deželi šipona, ki je poleg laškega in renskega rizlinga najbolj zastopana sorta naših vinogradov. Najprej se bomo ustavili v Zidanici Malek, kjer bomo poskusili vina P&F Jeruzalem Ormož. Pot bomo nadaljevali do Jeruzalema, kjer bomo imeli postanek za kavo, lahko se bomo okrepčali s prleško gibanico. Že na Jeruzalemu se naš pogled ustavi na mogočni stavbi Dvorcu Temnar, kjer bo tudi naš naslednji cilj. Tam si bomo pogledali staro prešo in klet, pokusili bomo tudi vrhunska bela vina.

29383_550533458306733_1664644247_nd800-90

Vrnemo se v Ormož, kjer si bomo ogledali prireditve ob Martinovanju, odpravili pa se bomo do eno od turističnih kmetij ali gostišč, ki bodo ponujala pozno Martinovo kosilo ali večerjo

Čas trajanja: min. 5-6 ur

5. Martinov izlet

Prihod v vas Osluševci, ki se nahaja ob glavni cesti Ptuj – Ormož. Na stari železniški postaji nas bodo pričakali predstavniki društva za ohranjanje kulturne dediščine Prleški železničar. Ogledali si bomo Železničarski muzej, ki je urejen v starem vagonu.

Rezultat iskanja slik za železničarski muzej podgorciRezultat iskanja slik za železničarski muzej podgorci

Našo druženje bomo nadaljevali do vasi Podgorci, kjer si bomo ogledali cerkev Sv. Lenarta, ki mogočno kraljuje na hribu. Vožnjo bomo nadaljevali po vinsko-turistični cesti VTC 14 – kjer nam bomo vinogradniki ponudili svoja izbrana vina.

Rezultat iskanja slik za podgorciRezultat iskanja slik za ormoška vinska cesta

Na vrhu hriba se bomo za trenutek ustavili in uživali ob čudovitem razgledu na občino Ormož. Za konec našega druženja nam bodo pripravili še okrepčilno malico.

Čas trajanja: min. 4-5 ur

MOŽNI OGLEDI V ORMOŽU IN NJEGOVI OKOLICI

Ormož:

Grad Ormož, Grajska pristava in grajski park, vodstvo po mestnem jedru,                                                                                                                                                                                                                                                   cerkev Sv. Jakoba, Vinska klet P&F Jeruzalem Ormož. – ogledi, nakup vina, degustacije v kleti, Ormoško jezero in lagune – mednarodno priznano in ornitološko pomembno območje

Jeruzalem:

Cerkev Žalostne Matere Božje in panoramski razgled.

Miklavž pri Ormožu:

Dvorec Temnar, ogledi, degustacije v kleti, nakup vina, gasilski muzej

Svetinje:

Zidanica Malek- ogledi, degustacije v kleti, nakup vina, Vinoteka Svetinjska klet iz 16. stoletja – bogat izbor vin vinarjev iz okolice Jeruzalema,  panoramski razgled.

Velika Nedelja:

Grad Velika Nedelja z etnološko zbirko, cerkev Sv. Trojice, nagrobnik Petra Dajnka.,

Sveti Tomaž:

Klet muzej Brumen – 255 let stara cimprana hiša s kletjo, jezero (možnost ribolova), Stajnkov vodni mlin v Savcih.,

Središče ob Dravi:

Oljarna Središče – ogled predelave buč v olje, Muzej NOB.